REACTIV

Reactii la cele ce se intimpla in preajma…

Fragmentarea electoratului moldovenesc

with 12 comments

Se stie ca electoratul din Republica Moldova este fragmentat in ctieva parti, voi incerca mai jos sa indic si careva caracterisitici pentru fiecare segment de alegatori:

 1. Anti-unionistii
  – se tem in masura egala de aderarea la UE si Unirea cu Romania
  – marea majoritate sint vorbitori de limba rusa (cunosc slab, sau nu cunosc deloc romana)
  – viseaza aderarea la Rusia-Belarusi
 2. Pro-Esticii
  – tin la trecutul care l-au avut in URSS (in mare parte sint generatiile care s-au format pe „timpurile blinde a lui Leonid Ilici Brejnev”)
  – au unele fobii in cazul perspectivei uniri cu Romania
  – din perspectiva economica, tin mult la pietile de desfacere din CSI (Rusia)
  – in general sint moldoveni, majoritatea accepta ca vorbesc romana
 3. Pro-Europenii
  – tinjesc dupa viata care o au cetatenii din UE
  – sint gata sa platesca cu despartirea de Transnitria pentru intrarea in UE
  – nu neaparat doresc unirea cu Romania
 4. Unionistii convinsi
  – vad viitorul Republicii Moldova doar in cadrul unei Romanii Unite si ar face totul pentru acesta
  – categoric sa straduie sa nu vorbesca limba rusa

Procentul acestor „patrui” de alegatori ar fi cam urmatorul:

 • Anti-unionistii -20
 • Pro-Esticii – 30
 • Pro-Europenii -35
 • Unionistii convinsi-15

In ce priveste preferintele elctorale pentru fiecare segment electoral in raport cu oferta spectrului politic moldovenesc:

Anti-unionistii -sint gata sa voteze orice partid care are sanse de a accede la putere, cu conditia ca garanteaza ne-aderarea la UE si ne-Unirea cu Romania, pe acest fragment conteaza PCRM si micile partide rusesti din Moldova („Ravnopravie”,”Patria-Rodina” daca a mai ramas), odata cu aderarea lui Tarlev la UC -ar putea sa ia si aceasta miscare ceva din votrurile anti-unionistilor (sa nu uitam Vasile Tarlev conduce o asociatie a „Prietenilor Rusiei in R Moldova”)

Pro-Esticii- sint mai selectivi, fobia fata de UE si Romania nu e asa de mare incit sa voteze pe oricine, pentru acest segment se lupta AMN(in special cu cei inclusi pe lista de la Partidul Republican a lui Nicolae Andronic), PCRM, Uniunea Centrista, PD, PSD, PUM, PLDM.

Pro-Europenii – nu voteaza partidele pro-rusesti, insa partidele care cel putin se declara pro-UE pot lua voturi de la ei- PLDM, PL, AMN, MAE, AP .  Au sansa de a lua voturi, dar sint din ce in ce mai putin credibili pentru acesti alegatori -PCRM, PD, PSD, PUM,

Unionistii convinsi – in special vor vota partidele unioniste PL, PNL (PNL-ul practic nu aresanse sa treaca in parlament) si PPCD (divine din ce in ce mai mai putin credibil), in nici un caz nu vor vota PCRM sau partidele pro-rusesti.

Reclame

Written by Ursus Becalis

septembrie 19, 2008 la 11:21 am

Publicat în Politic, Social

Tagged with , , , , , , , , , , , ,

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. după ce criterii ai făcut departajarea şi care sunt argumentele că situaţia este nume aşa cum ai descris-o? De când Oleg Serebrian, vicepreşedinte al PD, este pro-estic? De când Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte al PLD este pro-estic?

  Reactiv: : Serebrean si Tanase nu sint pro-estici, dar tinem cont de faptul ca nu-s numai ei in partidele din care fac parte.

  Oleg

  septembrie 19, 2008 at 12:39 pm

 2. In Moldova nu mai exista electorat 😉

  Ion

  septembrie 19, 2008 at 12:53 pm

 3. Chiar asa-i de greu de scris un articol de o pagina fara greseli? Parca-i scris de un elev de clasa a doua.

  >>Reactiv: Am corectat cite ceva-scuze. In primul rind am vrut sa-mi expun gindurile, mai putin am atras atentia la gramatica.

  Octav

  septembrie 19, 2008 at 1:14 pm

 4. Mai trebuia adăugat un electorat: cel nedeterminat. Acesta se va hotărâ în ultimele săptămâni. Pentru ei mai puțin contează politica externă. Contează locurile de muncă, salariu, nivelul de trai.

  Ion Bargan

  septembrie 19, 2008 at 1:17 pm

 5. cu alte cuvinte, cam greu sa speram la o unire.
  un roman

  teutzinho

  septembrie 19, 2008 at 1:56 pm

 6. DA , din pacate avem o tara prea mica la numarul de partide care sunt astazi pe arena politica . Alegerile din 2009 vor fi dupa parerea mea o loterie in care nu va cistiga tocmai cei mai destoinici , de aceasta
  situatie dupaparerea mea care este creata artificial de niste structuri ca sa duca in eroare lumea . Unicul partid care merita votat este PL , Dorin Chirtoaca si echipa lui au demonstrat ca se poate de facut in centrul comunizmului o capitala europeana .

  Petru

  septembrie 19, 2008 at 3:45 pm

 7. STATI LINISTI-TI CA NICAIERI NU-S CAINI CU COLACI IN COADA ,,ASA CA NU FITI OPTIMISTI CA TOTI VOM MERGE DIN RAU IN MAI RAU CA ASA PREVEDE ,,CARTEA SFANTA ,,,BIBLIA ,,ASA CA NU PUTEM MODIFICA NIMIC – SARACI TOT SARACI VOR FI SI INCA MAI CEVA –SI BOGATII TOT BOBATI VOR FI SI MAI CEVA –DACA NU AR FI EGOISMUL –BINE AR FI –ASA ESTE PESTE TOT –SA NU-I ZICE-TI LA RAUL ASTA –MAI INCOLO ===SA-L NUMITI BINE–ASA CA –ADUNATIVA COMORI IN CER NU PE PAMANT–ASTEA SANT DESEURI –DACA AI CE MANCA SI CE IMBRACA SI ADAPOST –FITI MULTUMITI–MARIAN–-ROMANIA

  anaonairam

  septembrie 19, 2008 at 4:39 pm

 8. eu sunt sigur ca dupa 2009 populatia R.Moldova isi va aminti de comunism ca de un cosmar urit…asaca tineri nu mai dormitati
  si va indemn la o lupta mare …

  JOS COMUNISTII !!!

  JOS COMUNISTII !!!

  JOS COMUNISTII !!!

  NOUA NE APARTINE VIITORUL SI SANSA NOASTRA ESTE CA IN 2009 SA LUAM CEI

  AL NOSTRU…UNIRE ROMANI !!!

  mihai

  septembrie 19, 2008 at 5:27 pm

 9. +1 !!
  e bun.

  aster

  septembrie 19, 2008 at 6:06 pm

 10. Mai trebuie de mentionat ca fiecare categorie se mai imparte si ea in doua. Un exemplu doar: Unionistii convinsi se impart in unionisti convinsi si „unionisti convinsi”. Nu de putine ori am vazut in centrul capitalei proteste (mitinguri etc.) pro-unioniste, organizate in locuri diferite, de oameni diferiti, si in care fiecare se lauda ca-i mai pro-unionist decat celalalt.

  IonSurdu

  septembrie 20, 2008 at 8:03 pm

 11. Interesant, dar hazardat. Eu unul aştept anul care vine. În opinia mea, calea RM e una singură – spre „încoace”. Dacă nişte bucureşteni idioţi şcoliţi la (şi de) Moscova sovietică (Moscova înseamnă cu totul altceva în absolut decît Moscova sovietică) nu au fost în stare să facă acea unire logică pe care o cereau vremurile (vezi Germania), sînt convins că nişte oameni care înţeleg cum merg lucrurile în lumea asta – cum sînt astăzi anume ruşii nesovietici, orgolioşi în limitele istorice ale istoriei şi pămîntului lor – vor duce la împlinire.
  Cred, totuşi, că Moldova va avea de ales dacă vrea să fie doar parte a UE, separata administrativ de România, sau parte a României.
  Vom trăi şi vom vedea. Acestea sînt doar păreri personale.
  P.S.: Problema României şi a RM nu e, azi, Rusia, ci Ucraina – iar o părere personală.

  Marius Ianus

  septembrie 21, 2008 at 9:50 pm

 12. Ion, dacă-mi îngăduieşti şi te-aş ruga să-mi scuzi eventualele lacune în ceea ce priveşte subiectul, îndrăznesc să spun că în Moldova, aproape asemănător României, nu există viaţă politică reală! Electorat există mereu, oriunde, oricând… 😀

  Mac-Mac

  septembrie 23, 2008 at 11:59 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: