REACTIV

Reactii la cele ce se intimpla in preajma…

Partidele care cu adevarat doresc binele poporului ar trebui sa lanseze proiecte „sindicale”.

leave a comment »

Epigraf: Odata cu reducerea numarului de angajati ai politiei rutiera va scadea brusc coruptia in structurile bugetare

Toti am auzit cererea presedintelui de a reduce cu 50 la suta numarul de angajatilor politiei rutiere. O clasfic ca o masura populista, la fel ca si mediatizarea cazurilor de coruptie „in proportii mari” in invatamint si medicina. Se pune intrebarea: cum ar trebui sa traisca un bugetar in Chisnau avind venit de 1000-2500 lei pe luna?

Cred ca solutia ar fi salarii decente pentru bugetari si apoi atestari, reduceri si invinuiri „ca sint corupti”. Pentru acesta ar trebui reformarea sindicatelor, sau aparatia unei structuri sindicaliste noi. Nu putem pe deplin invinui doar guvernarea de faptul ca nu ridica salariile atit timp cit nimeni nu le cere aceasta.

Sindicatele acutale s-au compromis, se simt comod in oficile bine amenajate, se odihnesc din cotizatiile mebrilor sindicali pe la statiunile balneare de elita, se „activeaza” numai cind vine comanda  sau semnalul de sus ca va fi o indexare a salariilor.

E rau ca nici un partid din actiuala opozitie nu lanseza un proiect sindical. Toti merg doar pe idei grandiaose referendumuri, mediatizarea incalcarii drepturilor etc. Tema impunerii bugetarilor (care in mare parte is intelecutali) de a lua mita din cauza salariilor mizerabile nu e ste interesanta (pina cind?) pentru miscarile politice din Moldova. Probabil fiindca necesita eforturi concrete , o echipa de juristi biuna, o companie de promovare a miscarii sindicale, apararea permananta si continua a membrilor miscarii sindicale si cererea contiinua de imbunatarie a conditiilor de minca, intretinerea relatiirlorr cu miscarile sindicale care au un nume (din UE, SUA, etc).

Sper totusi ca se vor trezi acei care inteleg ca pentru a cere de la om trebuie sa-i dai ceva in schimb si schimbul sa fie echitabil. In sectorul privat situatia pe alocuri e mai buna, in acest context, chear fara implicarea sindicatelor, deoarece un manager bun intelege ca angajatii sind „gainele care aduc ouale de aur”. Dar oricum, peste tot sindicatele bune isi au locul lor…

Reclame

Written by Ursus Becalis

iulie 10, 2008 la 9:20 am

Publicat în Politic, Social

Tagged with , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: