REACTIV

Reactii la cele ce se intimpla in preajma…

De ce romanii invinuesc moldovenii?

with 8 comments

Epigraf:

razvanycyu
Pana acum, cand Romania a fost poate mai pregatita sa va primeasca, voi ati refuzat Unirea. Asta e un adevar care nu prea a fost pomenit dar, acum cand Romania este un UE, voi v-ati adus aminte ca sunteti romani. Dupa pererea mea voi vreti doar acces la spatiul Comunitatii Europene si dupa ce il veti avea, o sa uitati ca sunteti romani cum ati uitat atatia ani.
Ati vrut independenta, acum o aveti!!!!

Reactii de genul acesta am vazut la mai multi confrati de-ai nostri de peste Prut. In loc sa fim tratati ca un frate care a fost lasat fara familie si nu din voia lui, sintem inviunuiti ca am furat curent electric de la ei citiva ani, ca ne place cultura rusa (a nu se incurca cu sovinismul rusesc), cu nu am cerut unirea la timp. Parerea mea e ca se gassc diferite scuze pentru a motiva comportamentul tarii in raport cui Basarabia. Asa o chestie simpla ca redobindirea cetteniei pentru acei care sintem considerati romani este adusa ca o favoare extraordinara pe care am fi trebuit s-o meritam, dar deja este tirziu . Ca si cum noi si strabunii nostri am ales URSS in loc sa raminem cu tara.

De ce ne invinuiti domnilor?

Basarabia a fost cedata. Ajunge sa fim invinuiti de asta noi -cei din Basarabia. Am intelege, daca acest pamint ar fi fost aparat pina la urma de armata romana atunci cind a fost cedata noului imperiu, sau daca Republica Socialista Romania ar fi cerut intregirea tarii chiar cu pretul intrarii in URSS (in cazul destramarii imperiullui tara intreaga ar fi avut soarta tarilor baltice).

Avem acelasi neam, dar gindirea si scara valorilor par a fi diferite. Daca in transnistria oamneii sint intimidati la negru fiindca vorbesc si invata romana, atunci in Romania basarabenii sint numiti rusi. Se creaza impresia ca sintem impinsi spre Rusia chear de confratii nostri. Cu toate acestea noi am stiut sa pastram „Miorita” in programa scolara, iar cei din tara au aruncat-o de dragul tolerantii. E usor sa vorbesti romana acolo unde toti o vb, dar noi a trbuit s-o pastram intr-un mediu unde a vorbi romaneste(moldoveneste) nu era la moda , ba chear cei care o viorbeau erau priviti pentru asta cu dispret.

Acest post este o intrebare si nu un raspuns. Raspunsul spre sa-l gasim in comentarii…

Reclame

Written by Ursus Becalis

iunie 25, 2008 la 9:26 am

Publicat în Istorie, Politic, Social

Tagged with , , , ,

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ca român nu învinuiesc niciun basarabean, spun doar că nu a sosit momentul unirii României cu Moldova. Nici România şi nici Moldova nu sunt în stare să realizeze un asemenea proiect, deoarece nu înseamnă nimic pentru puterile lumii, nici economic şi nici politic. Basarabia nu fost cedată ci a fost furată şi nu văd cum putea armata română cu izmenele rupte-n cur să ţină singură piept colosului sovietic. Despre verticalitatea României în relaţiile internaţionale ar fi însă multe de spus… Politicienii acelor timpuri s-au comportat cum au crezut ei că e mai bine, dar iată că vremurile prezente nu prea le dau dreptate. Ca unul care a fost de peste 20 de ori în Moldova, pot spune că-mi pare rău doar pentru românii adevăraţi de acolo şi că i-aş sfătui ca, dacă sentimentul naţional înseamnă ceva pentru ei, să se mute în România! Comentariul meu nu oferă nici pe departe un răspuns, ci este părerea unuia dintre românii care au fost acuzaţi de cinism în acest articol.

  Dozy

  iunie 25, 2008 at 1:48 pm

 2. „Reactii de genul acesta am vazut la mai multi confrati de-ai nostri de peste Prut. In loc sa fim tratati ca un frate care a fost lasat fara familie si nu din voia lui, sintem inviunuiti ca am furat curent electric de la ei citiva ani, ca ne place cultura rusa (a nu se incurca cu sovinismul rusesc), cu nu am cerut unirea la timp. Parerea mea e ca se gassc diferite scuze pentru a motiva comportamentul tarii in raport cui Basarabia. Asa o chestie simpla ca redobindirea cetteniei pentru acei care sintem considerati romani este adusa ca o favoare extraordinara pe care am fi trebuit s-o meritam, dar deja este tirziu . Ca si cum noi si strabunii nostri am ales URSS in loc sa raminem cu tara.

  De ce ne invinuiti domnilor?

  Basarabia a fost cedata. Ajunge sa fim invinuiti de asta noi -cei din Basarabia. Am intelege, daca acest pamint ar fi fost aparat pina la urma de armata romana atunci cind a fost cedata noului imperiu, sau daca Republica Socialista Romania ar fi cerut intregirea tarii chiar cu pretul intrarii in URSS (in cazul destramarii imperiullui tara intreaga ar fi avut soarta tarilor baltice).

  Avem acelasi neam, dar gindirea si scara valorilor par a fi diferite. Daca in transnistria oamneii sint intimidati la negru fiindca vorbesc si invata romana, atunci in Romania basarabenii sint numiti rusi. Se creaza impresia ca sintem impinsi spre Rusia chear de confratii nostri. Cu toate acestea noi am stiut sa pastram “Miorita” in programa scolara, iar cei din tara au aruncat-o de dragul tolerantii. E usor sa vorbesti romana acolo unde toti o vb, dar noi a trbuit s-o pastram intr-un mediu unde a vorbi romaneste(moldoveneste) nu era la moda , ba chear cei care o viorbeau erau priviti pentru asta cu dispret.

  Acest post este o intrebare si nu un raspuns. Raspunsul spre sa-l gasim in comentarii…”

  De ce mai apar astfel de reactii peste Prut? Cine a votat cu Partidul Comunist al Republicii Moldova, noi sau voi? De atata timp au mai fost incercari de unificare, dar de cand a intrat Romania in Uniunea Europeana, parca toti moldovenii de peste Prut si-au adus aminte ca sunt romani si nu mai sunt moldoveni. Tin minte ca in copilarie am donat manuale si carti de povesti pentru copii din R. Moldova pentru ai apropia de noi. Mai tarziu, acele carti au ajuns sa fie vandute la iarmaroc pe te miri ce si mai nimic. Si eu sunt patriot dar nu ma pot abtine sa nu critic apucaturile romanilor, de peste tot, care sunt frati doar atunci cand interesele lor converg. In rest tot timpul ne rugam sa moara capra vecinului!!!!

  razvanycyu

  iunie 25, 2008 at 4:07 pm

 3. prea simplist comentariul. a vindut un popor intreg manualele la iarmaroc? au existat in toate epocile si peste tot, intermediari care au stricat totul.
  comentarii de genul cine a votat cu partidul respectiv… nu sunt bune. si eu pot zice ce primari ati avut in cele mai mari orase din Roamnia de la 5 la 10 ani? va fac cinste? Sechelariu, Funar, Videanu si multi altii.
  haideti sa nu coborim la nivel de polemica de doi lei.

  baiatul, in articol face o remarca foarte buna. In Romania s-au scos din manuale multe chestii fundamentale pentru istoria si cultura noastra. asta ar trebui sa va dea de gindit.

  si in fine, nu va faceti grija, nu mai vor chiar toti moldovenii in Romania. Si nu de aia ca am fi mindri sau ca am fi separatisti, ci pentru ca in Romania nu mai exista aproape nimic romanesc (incepind cu economia si terminind cu cultura).

  iar asta e de plins, nu de criticat. lasati-ne in amarul nostru.

  iura

  iunie 26, 2008 at 10:17 am

 4. Cred că principala problema e că n-aţi reuşit să vă lepădaţi de comunism. O nemulţumire minoră ar fi monopolizarea nejustificată e termenului „moldovean” în relaţiile internaţionale (vezi de ex. relaţia dintre Grecia şi Fosta Republică Yugoslavă a Macedoniei pt. o situaţie similară).

  Oricum, per total basarabenii sunt văzuţi cu simpatie şi nu cred că sunt trataţi mai rău decât alţi români (dacă te consolează cu ceva).

  stefantalpalaru

  iunie 26, 2008 at 2:30 pm

 5. Asemenea invinuiri nu ne fac cinste bre frati de pe amandoua maluri ale Prutului! Rusine noua tututrora!
  Totusi vreau sa fiu de acord cu unele fraze din articol- Basarabia a fost intradevar furata de porcii de la rasarit.
  1.Totusi mi-ar place sa ma mandresc ca Romania a procedat ca Finlanda, luptand panla capat, cu „izmene rupte in cur” dupa cum s-o exprimat unul de pe aicea.
  Dar nu,nu, Romania nu a procedat ca o luptatoare, ci a plecat fara o impuscatura de aici. Ce a urmat stim cu totii. Asta ma doare.
  2.Nici chiar cum spune altul ca „in Romania nu e nimic romanesc”. Pai bine mai, duceti-va in satele din Dobrogea,Oltenia,Muntenia,Banat,Bucovina sa vedeti cum vin romanii la bisarica in port traditional, ca la Bucuresti bineinteles ca o sa fie ca peste tot.
  3.Romanie trezeste-te. Intoarce-te cu privirea spre tine. Ai mandrie mama dracului! De ce te uiti in gura strainilor? Reintoarce icoanele in scoli, revizuieste-ti programa scolara, readu „Miorita” si alte perle care ne fac romani. De ce santem asa de blegi si tonti, ca am vandut stramosii si istoria de dragul Europei!!!
  4.De ce permitem unor udmr-isti sa ne spurce politica cu voturi antiromanesti. Ar trebui scoasa in afara legii acest partid maghiarofil, care viseaza doar una prin politica pasilor marunti-anexarea Ardealului la Ungaria, sau macar autonomia asa zisului tinut secuiesc.Ptiu drace! Da e revoltator dea binelea! Cum de permitem acest partid sa fiinteze cand se stie ca e unul anticonstitutional!
  Nu-mi plac sarbii, dar noi romanii ar trebui sa invatam de la ei un gram de nationalism (in sensul bun al cuvantului)si spirit luptator.
  5.Sa nu uitam ca in afara romanilor basarabeni mai exista Romani in Ucraina,Croatia,Ungaria,Serbia,Bosnia,Macedonia,Albania si Grecia. Daca ei vor fi asimilati, vom fi de vina noi, acei care i-am lepadat la voia sortii si la mehenghiu strainilor!
  Cu multe urari de bine si nadejde in viitorul Neamului Romanesc, un roman din Basarbia.
  Dumnezeu sa binecuvanteze intreg neamul romanesc si sa ne faca mai Uniti si mai Puternici.

  costache

  iunie 27, 2008 at 6:33 am

 6. Ce usor e sa dam vina unii pe ceilalti cand vina apartine ambilor. De ce romanii din Basarabia sunt perceputi drept „rusi”? O simpla privire in caminele studentesti din Regie de exemplu din Bucuresti o sa aduca raspunsul. Pentru cei care nu stiu… atunci cand pe un palier intreg stau „patzanii” seara, in fiecare seara, cand nu e de invatat bineinteles, sau in sesiuni si dau DDT la maxim, Tzoi sau Visotski stau in vine si fumeaza ca in puscarie, beau vodca si vorbesc cu multe rusisme, atat de multe incat parca vorbesc rusa. Nu ii pun pe toti studentii basarabeni intr-o oala dar, culmea, tot pleava iese la suprafata apei, lasand pietrele pretioase la fund. Romanii care vin in MD, multi dintre ei avand impresia ca vin in vreun sat de margine de lume care nu a apucat sa prinda secolul 20 se comporta ca si cum ar fi varful de lance al Europei. Adica arogant si prosteste. Cand colo surpriza! Moldovenii au masini frumoase, se distreaza in cluburi si vorbesc la telefoane mobile ce suporta 3G.
  Cred ca dincolo de cliseele cu care plecam sau venim pe o parte sau cealalta a Prutului e comunicarea. AMBELOR PARTI LE ESTE FRICA SA COMUNICE EFECTIV SI NEMIJLOCIT. SI STITI DE CE? PENTRU CA NU VOR SA LE FIE SCHIMBATE MENTALITATILE. BASARABENII SA CREADA IN CONTINUARE CA ROMANII SUNT NISTE INGAMFATI, FAPT ALIMENTAT SI DE UN ANUMIT COMPLEX DE INFERIORITATE CE-I DREPT, IAR ROMANII SA CREADA IN CONTINUARE CA BASARABENII SUNT DE FAPT RUSI, ADEVARATII ROMANI FIIND DEPORTATI DEMULT IN SIBERIA, IN LOCUL LOR VENIND RUSI, DE AICI EXPLICANDU-SE PARTIAL SENTIMENTUL CA CETATENIA ROMANA E O „FAVOARE”.
  E vremea sa ne cam luam in maini si sa recunoastem ca SUNTEM ROMANI SI PUNCTUM, sa informam toti oamenii pe care ii cunoastem ca alde „rebeata” din caminele romanesti nu sunt decat 10-15 care o fac pe bratvaua in rest sunt studenti nu mai buni nici mai rai, care se distreaza invata si incearca sa isi faca un drum in viata la fel ca si studentii romani din camera vecina, care vorbesc romaneste, gandesc romaneste, pentru ca asa au fost invatati acasa de mamele lor. Iar despre romanii care se dau rotunzi in Chisinau nu sunt decat 2-3 care o fac pe zmeii dar cei care stau acasa, care au invatat un minim de istorie care au prieteni Stiu CE E PESTE PRUT.

  valens

  iunie 27, 2008 at 4:45 pm

 7. De-ati fi trait impreuna,umar la umar cu rusii f-as fi vazut eu cum aveati sa vb cu rusisme sau cu altceva.Mi-e rusine cind merg la magazin si vb cu vinzatoarea in romana ,ea imi raspunde in rusa,scuze nu inteleg,vb in rusa,as lua-o de par,a fost nascuta aici,are cam 25 ani si inca nu intelege o boaba.Asta doare.La recensamint,cam cu 2 ani in ruma,a venit o doamna la noi acasa in Chisinau,si ne-a intrebat ce nationalitate avem,rusa,ukraineana,sau mo9lodveneasca,am spus roman basarabean,dar nu era optiunea data,totusi asa a ramas,ca altfel nu vroiam sa scriu.Chiar acum locuiesc in America cu vre-o citeva fete din Romania si ne intelegem f bine.Dar ce drept e,v-o spun eu,asa cum mi-au spus si mie,si am citit,inca de pe timpul stalinist daca vb romana,te impuscau,sau cel putin iti luau averea pe care ai strinso pina la moment.Asa ca strabunelul meu,care a invatat la scoala inca in Regatul Marii Romanii,nu stia o boaba,dar trebui sa vb in rusa.A plecat in Romania,si-a lasat copiii in Moldova,nu i-a putut lua,si acolo a si decedat.Nici mormintul nu stiu unde e.Sper ca ma voi duce odata si odata,sa-i vad lacasul de vesnica odihna.Imi place romana,si natiunea mea,avem acelasi singe,si acelasi trecut,dar viitorul treb sa-l scriem noi,impreuna.

  sergiu

  iunie 29, 2008 at 10:24 pm

 8. Dintotdeauna au fost romani ce au invinuit pe romani dar au fost si sunt romani ce iubesc pe romani,moldoveni,ardeleni,munteni,banateni,basarabeni,unguri,sarbi,bulgari,ucrainieni,rusi.
  HAIDETI SA INVATAM SI NOI SA NE IUBIM SI SA NE AJUTAM IMPREUNA

  igor

  august 23, 2008 at 6:49 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: