REACTIV

Reactii la cele ce se intimpla in preajma…

Intrebarea saptaminii: Ce va fi cu leul moldovenesc in raport cu $ si EU?

with one comment

Se pare ca bancile de la noi, inclusiv si BNM, is completeaza rezervele de valuta pe seama nevoilor care le au oamenii. Folosindu-se de faptul ca se primesc tranzactii in valuta forte si pentru a folosi aceste mijloace in MD ele trebuiesc convertate in lei cursul dolarului si al monedei unice scade necontenit pe piata valutara moldoveneasca. Sacaderea este deseorineintemeiata. Mai ales scade cursul dolarului.

O explicatie in cazul dolarului ar fi faptul ce in mare majoritate molodvenii plecati la bani lungi in directia EST fac tranzactii spre cei de acasa in dolari. Spre deosebire de cei plecati in VEST, cei care lucreaza sezonier pe santirele de constructi (si nu numai) din marele orase rusesti, avind cistiguri mai mici is mai dependendti de leu, adica nu tin veniturile in valuta forte ci le transform in lei sub presiunea cheltuielelor curente .

Cei din VEST au venituri mult mai mari si in mare parte daca le si cheltuie in MD, atunci o fac fara ale converta in lei (cumpara imobil, automobile, etc). In general al cei stabiliti cu lucrul in VEST a aparut tendinta de asi investi banii in a 2-a patrie, vazind ca nu e mare difrenta intre costul imobilului in MD si a celui din UE.

Presupun ca si cursul EU si cel a USD va scadea pina in toamna. In luna august de obicei se incep cumparaturile ce tin de noul an scolar si nevoia de a schimba valuta va fi iarasi folosita cu profit pentru unii.

UPDATED

Pe unul din bloguri am gasit urmatoarea info care intr-un fel explica caderea cursului dularului. http://www.esanu.name/vitalie/index.php/2008/05/10/va-mira-de-ce-usa-da-tarii-noaste-dolarii-pe-gratis/

Reclame

Written by Ursus Becalis

iunie 18, 2008 la 12:35 pm

Publicat în Social

Tagged with , , , , ,

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Din ochiul meu de vedere economic, pai abia acum se va incepe sa se scada dolarul..ori sa se mentina la asa curs jos, din cauza ca acum toti oamenii pleaca la odihna si au nevoie de schimb valutar, din cauza ca toti trimit bani acasa, acum toti stranierii au aflat ca la bancile noastre dobynda este foarte mare si prefera sa tina banii aici, si inca la inceputul toamnei.. studentii se vor intoarce din SUA! Consider ca trebuie de inceputu de deprins cu asa curs jos 😉

    Radon

    iunie 18, 2008 at 8:46 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: