REACTIV

Reactii la cele ce se intimpla in preajma…

Fobiile moldovenilor fata de romani

with 5 comments

Deja nu este un secret ca multa lume in Basarabia nu are dubii in ceiaa ce priveste identitatatea noastra romana. Insa tabara celor care nu se contrazic cu adevariul istoric este si ea impartita in mai multe grupri. Unii sustin ca nu ne deosebim prin nimic, altii ca „ne doesebim prrin mentalitatate” si ca anii care i-am pertecut impreuna cu alte popoare in URSS si-au lasat amprenta adinca pe creerul moldovenilor. Nu e neaparat ca aceasta amprenta sa fie doar cu urmari negative. Studentii din generatiile 1990-1998 pot confirma ca basarabenii in Romania erau uniti si se simteau superirori fratilor nostri anume prin deschidere si prietenia cultivata inca din copilarie prin lagarele pioneresti. Asta e lesne de inteles deoarece copilaria traita pe timpul lui Brjnev era una fara nouri „Всё лучшее детям”, si difera de copilaria care au avut-o semenii nostri din tara, sub Ceausescu.

Am facut afirmatii pentru a explica de ce le dau dreptate celor care sustin ca exista diferenta intre romanii de pe ambele maluri ale Prulului. In mare masura acest articol li se adreseaza anume lor. Deci ce ne face sa ne uitam cu rezerve. chiar uneori cu frica la fratii nostir de peste Prut (voi incerca sa dau si explicattii care le-am primit de la unii prieteni, cunoscuti din Romania):

 1. Tigaanii – asta ar fi cea mai mare fobie. Sint de parerea ca proverbul „Bani au si tiganii dar cinste nu” este inca in mare parte valabil, moldovenii nu agreaza preznta tiganilor in preajama lor, casatoriile cu tiganii sint destul de rare, si se tem ca in cazul unirii ar fi invadati de tiganii din Romaania. La romani acum insa este alt proverb de fapt e o gluma „Ceia ce innainte era putoare de tigan acum e aroma de rom” :).
  Contraargument: Localitatile de romi din romania sint acum cam pustii, marea majoratiate au plecat sa-si incerce norocul in Europa, putin probabil ca ei sa vree sa se stabileasca cu traiul in Basarabia in caz ca ne unim cu Roamania sau ne integram in Europa.
  O replica la contrargument: multe show-uri, emisuni, genuri de muzica (manele), alimenteaza aceasta fobie findca sa creaaza impresia de tiganizare a mass-mediei si culturii noastre :(.
 2. Apropierea fata de catolici – ultimele evenimente ii pun in alerta chear si pe romani, un episcop ortodox se imprtasa impreuna cu catolicii.
  Contrargument: Pina cind nu e. Poate sinodul BOR care va avea loc in curind va clarifica ceva in aceasta situatie.
 3. Aparenta complexului de superioritate la cei din tara si a complexului de inferioritate a celor din Basarabia– sa pornim de la primirea ccetateniei, in loc sa fie simplificata procedura pina la redobindirea ceteteniei in baza faptului ca in bultineul de identitate moldovenesc, la rubrica nationaalitatea, este indicat moldovean, procedura se complica pin la prezentarea ducumentelor ce tin de strabunei. Intr-un fel s-ar spune „voi inca trebuie sa meritati sa fiti romani”. Acestea creaza impresia ca in cazul unirii, romanii de peste Prut ar incepe sa-i invete pe cei din Basarabia cum sa traiasca si sa fimi tratati ca si cum am fi primit niste favoruri pe care nu le meritam.
  Contraargument: Depinde de felul cum noi insine ne tratam pe noi
 4. Fatarnicia romanilor– lumea care pleaca la munca peste hotare spune ca e mai usor sa te intelegi cu rusii, ucrainenii decit cu romanii, fiindca „romanii pot sa te vinda la cea mai mica ocazie.”
  Contargument: Daca la noi pleaca la munca la negru in Europa oameni relativ instariti (ci mai saraci pleca spre est, la Moskova etc), atunci cei din Romnia care sint peste hotare la munci negre sint acei care nu se pot realiza in tara. Gosspodarii adevarati se reaalizeaza pe loc, in caz ca am contacta direct cu ei probabil am avea alte impresii

Cam aceaste ar fi fobiile.

VA URMA…

Reclame

Written by Ursus Becalis

iunie 9, 2008 la 9:55 am

Publicat în Politic, Social

Tagged with

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. ma gandeam si la aspectul de „accent” care este adesea foarte dur criticat de partea Romana.

  in acelasi timp, bucurestenii fac haz adesea pe seama ardelenilor, moldovenilor din iasi, etc.

  atata timp cat ceea ce spui este mai presus decat cum o spui, mi se pare ca totul se rezuma la inteligenta unui om, indiferent de vizunile politice.

  fain articol, imi este interesanta continuare… 🙂

  kofeeday

  iunie 9, 2008 at 12:44 pm

 2. […] Top Posts Fobiile moldovenilor fata de romani […]

 3. […] generattiile care s-au format pe “timpurile blinde a lui Leonid Ilici Brejnev”) – au unele fobii in cazul perspectivei uniri cu Romania – din perspectiva economica tin mult la pietile de desfacere […]

 4. gramatica si exprimare oribila.
  in lipsa acestor doua lucruri, in primul rand, nu as vota acest posta ca cel mai bun pt nimic in lume.

  vio

  martie 10, 2009 at 10:55 am

 5. sunt oameni buni si oameni rai peste tot, rautaciosii de obicei sunt complexatii…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: